B

Broodje seitan shoarma met koolsalade

Bovenaanzicht van bord met een uit elkaar gevallen broodje seitan shoarma met salade van witte kool en wortel.

Ik kookte laatst voor de allereerste keer met seitan en was toen direct hongerig naar meer. Deze keer koos ik voor een rijkelijk belegd broodje seitan shoarma met een knapperige salade van spitskool en wortel. Wat een feestje was dit!

Het recept voor deze fijne broodjes komt uit Asian Green, het boekje waar ik eerder o.a. al een overheerlijke Seitan saté met courgettenoedels en Pittige kokosnoedels met geroosterde spruitjes en paprika maakte.

Ik maakte per persoon twee broodjes seitan shoarma, waarmee dit tegen mijn eigen verwachtingen in qua hoeveelheid echt een prima hoofdgerecht was. Zelfs voor deze twee grote eters. Maar heb je zin in een licht diner of wil je gewoon een lekker lunch broodje maken? Halveer dan alle hoeveelheden en maak per persoon 1 broodje.

Broodje seitan shoarma met koolsalade

Ingrediënten

  • 4 zachte meergranenbroodjes
  • 1 el koolzaadolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2,5 cm gember
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el zoete chilisaus
  • 1 el rijstwijn
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 el vegan mayonaise
  • 1 el plantaardige yoghurt
  • 1 tl sriracha
  • 1 handje verse koriander
  • Voor de seitan shoarma
  • 1 el shoarmakruiden
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl kardemom poeder
  • 1 pot seitan stukjes
  • Voor de koolsalade
  • ½ witte kool (of iets minder)
  • 2 grote winterwortels
  • 1 bosui
  • ½ limoen
  • 1 rode ui
  • 1 el bruine rijstazijn
  • 1 tl geroosterde sesamolie
  • 2 el zoutarme lichte sojasaus
  • 1 tl siroop (ik gebruikte agave)
  • ½ el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 el tahin

Bereiding

  1. Maak eerst de salade. Snijd de spitskool in flinterdunne reepjes en doe hetzelfde met de wortels. Snijd halve ringen van de rode ui en snijd de bosui diagonaal in dunne plakjes. Verzamel alle gesneden groenten in een ruime mengkom.
  2. Meng voor de salade dressing de tahin, siroop, zoutarme sojasaus, geroosterde sesamolie en bruine rijstazijn. Om goed te mengen kan het handig zijn om al deze ingrediënten even in een potje met deksel te verzamelen. Door even goed te schudden heb je in no time een goed gemengde dressing.
  3. Meng de dressing met de gesneden groenten in de mengkom en roer goed door. Voeg de sesamzaadjes toe en zet weg.
  4. Laat de seitan uitlekken en snijd in kleine stukjes. Verspreid over een bord en verdeel de shoarmakruiden, oregano, chilivlokken en kardemom erover. Zet nog even opzij.
  5. Roer in een kommetje de vegan mayo, plantaardige yoghurt en sriracha door elkaar en zet opzij.
  6. Snijd de knoflook fijn en rasp de gember.
  7. Verhit een wok op hoog vuur totdat deze begint te roken en voeg dan de koolzaadolie toe. Zodra de olie heet is, mogen de knoflook en gember erbij. Wok een paar seconden en voeg dan direct de seitan stukjes toe. Bak al roerend ongeveer 20 seconden. Roer dan de donkere sojasaus en zoete chilisaus erdoor en blus het geheel af met de rijstwijn. Schep nog even goed door en schep de inhoud van de wok dan op een bord.
  8. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijvlakken even kort in de wok. Bestrijk de snijvlakken daarna met een klein laagje hoisinsaus en vegan sriracha mayo.
  9. Tijd om de broodjes samen te stellen! Verdeel een laagje seitan shoarma over de onderste helft van de broodjes. Leg er wat koolsalade bovenop en herhaal dit nog eens. Eindig met een handje fijngehakte verse koriander. Leg de bovenste helft van het broodje er bovenop en serveer het broodje seitan shoarma meteen. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *