Toen ik een poosje geleden dit recept op instagram voorbij zag komen, werd ik direct getriggerd. Net als veggilaine ben ik namelijk ook dol op aubergine, maar ik vind ze ook nogal diva’s om te bereiden. Gegrild of gebakken blijft de aubergine mij vaak net iets te chewy; gepoft uit de oven vind ik ze geweldig maar dit duurt dan weer erg lang. Lang verhaal kort: ik was erg nieuwsgierig naar deze gestoomde aubergine met couscous, want ik had nog nooit geprobeerd om aubergine te stomen. Het recept beloofde me dat het erg lekker zou worden én dat de aubergine bovendien maar 10 minuten gaartijd nodig zou hebben. Aan de slag dus!
Spoiler alert: de aubergine had bij mij iets langer nodig om gaar te stomen, maar dat kan aan mijn gestapelde stoommandje gelegen hebben. Maar behalve de iets langere bereidingstijd is dit recept er zéker eentje om bij de hand te houden. Groot succes!
Gek op couscous? Kijk dan ook zeker eens naar deze recepten voor Ovengroenten met couscous en Salade met couscous en raapstelen.
Gestoomde aubergine met couscous
Gestoomde aubergine in de hoofdrol, gecombineerd met kaneel-komijn couscous en een dressing van plantaardige yoghurt.
Ingrediënten
- 40 gr rozijnen
- 150 gr volkoren couscous
- 250 ml groentebouillon
- 1 el olijfolie
- ½ el kaneel
- 1 kleine rode ui
- ½ el komijnpoeder
- 1 aubergine
- ½ komkommer
- 1 el harissa
- 100 gr gekookte kikkererwten
- 1 courgette
- handje kleine tomaatjes
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 2 el granaatappelpitjes
- 1 flinke tak verse munt
- snuf zeezout
- 1 el neutrale olie om in te bakken
voor de dressing
- 3 el plantaardige yoghurt
- 1 teentje knoflook
- ½ el olijfolie
- 1 el tahin
- ½ el siroop (ik gebruikte agave)
- ½ limoen
Bereiding
- Overgiet de rozijnen met kokend water en laat minimaal 15 minuten wellen.
- Snijd de aubergine in blokjes, bestrooi met een snuf zeezout en stoom in 10-20 minuten gaar. Het recept waarop ik het mijne baseerde geeft 10 minuten aan, maar bij mij duurde het wat langer. Ik gebruikte stoommandjes i.p.v. een stoompan. Indien jij een stoompan gebruikt, dan zal de aubergine wellicht iets sneller garen.
- Meng de couscous met het komijnpoeder en de kaneel in een kom en giet de bouillon erbij. Dek af met een groot bord en laat 10 minuten rusten. Rul de couscous vlak voor het opdienen los met een vork.
- Snijd ondertussen de courgette in blokjes en verhit een beetje neutrale olie in een wok of hapjespan. Voeg zodra de olie heet is de courgette toe en bak enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg dan de kikkererwten en het gerookte paprikapoeder toe en roerbak enkele minuten. Draai dan het vuur uit en schep het courgette-kikkererwtenmengsel over in een grote saladekom.
- Meng de gestoomde aubergine met de harissa en laat nog 5 minuten afgedekt staan.
- Halveer ondertussen de tomaatjes, snijd de komkommer in blokjes, hak de verse munt fijn en snipper de rode ui. Voeg alle gesneden groenten toe aan de saladekom, houd alleen wat van de gesneden munt apart om straks mee te garneren.
- Maak dan de dressing, door alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje te mengen. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Voeg de couscous en de uitgelekte rozijnen toe aan de saladekom en schep goed om.
- Verdeel het couscous mengsel over de borden en schep de gestoomde aubergine er bovenop. Garneer je gestoomde aubergine met couscous door de granaatappel, het restje verse munt en de dressing over de borden te verdelen. Eet smakelijk!