B

Babypaksoi met pittige tofu

Gestoomde babypaksoi met pittige tofu en zilvervliesrijst

Hier zit een blije moestuinder! Nadat vorig jaar tot twee keer toe mijn volledige paksoi oogst door slakken verslonden werd, was ik er dit voorjaar extra op gebrand om toch minimaal 1 paksoi uit eigen tuin te kunnen eten. Door een strikt anti-slakken regime kon ik deze week maar liefst vier (!!) baby paksoi plantjes uit de tuin oogsten. Je snapt; de vlag ging nog net niet uit. Vandaag deel ik daarom een recept met je waarbij een hoofdrol weggelegd is voor deze prachtige paksoi plantjes. Babypaksoi met pittige tofu!

Voor inspiratie bladerde ik maar weer eens door een van mijn favoriete boekjes; Asian Green. Ik noemde dit kookboek al eerder en zal er vandaag niet al te veel over zeggen, behalve dan dat het een heerlijk boekje is. Aanrader!

Ben jij een paksoi pro en staat jouw tuin vol met dit fantastische gewas? Dan kun je nooit genoeg recepten hebben 😉 Check in dat geval vooral ook eens dit recept voor Gebakken rijst met paksoi en pinda’s en deze voor Vegan pho (noedelsoep).

Babypaksoi met pittige tofu

Heerlijk recept met een hoofdrol voor in de oven gestoomde, zelf gekweekte babypaksoi. In combinatie met de pittige tofu een volwaardige hoofdmaaltijd!

Ingrediënten

voor de babypaksoi
  • 2 babypaksoi
  • 1 snuf zeezout
  • 2,5m verse gember
  • 1 el rijstwijn
  • 1 el sojasaus
  • 1 el geroosterde sesamolie
voor de tofu
  • 175 gr zilvervliesrijst
  • 1 rode chilipeper
  • 375 gr tofu
  • 2 groene paprika’s
  • 1 el maizena
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 el neutrale olie om in te wokken
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 el versgeraspte gember
  • 1 el chilibonenpasta
  • 1 el misopasta
  • 1 el rijstwijn

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 180 graden.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet tot gebruik opzij.
  3. Begin met het bereiden van de paksoi. Snijd de babypaksoi in de lengterichting doormidden en probeer alle grond eruit te wassen, zonder de plantjes verder kapot te maken.
  4. Leg de babypaksoi-helften met de snijzijde omhoog in een braadslede en besprenkel met het zeezout, de geroosterde sesamolie, rijstwijn en sojasaus. Snijd de gember in dunne reepjes en verdeel over de babypaksoi. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en schuif voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Meng in een kommetje 2 eetlepels water met de maizena. Roer tot een papje en zet tot gebruik opzij.
  6. Hak de knoflook en rode peper fijn en rasp de verse gember. Snijd de paprika in blokjes. Knijp het overtollige vocht uit de tofu en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
  7. Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en roerbak de knoflook, rode peper en gember een paar seconden. Roer dan de chilibonenpasta en miso erdoor en roer totdat de miso helemaal uit elkaar is gevallen.
  8. Voeg dan de tofu toe en roerbak een minuutje mee. Doe dan de groene paprika’s en rijstwijn erbij en roerbak nog een minuut.
  9. Schenk de bouillon bij de pan en breng het geheel aan de kook. Proef en breng eventueel verder op smaak met sojasaus. Voeg dan het maizena papje toe en laat de saus al roerend indikken.
  10. Serveer de babypaksoi met pittige tofu en witte rijst. Ook lekker met een handje cashewnootjes en wat verse koriander. Eet smakelijk!

Tip 1 Het allerlekkerst is om voor dit gerecht gefrituurde tofublokjes te gebruiken. Je kunt ze kant en klaar kopen in de Chinese supermarkt, maar ik moet toegeven dat ik zelf te lui was om hiervoor helemaal naar het centrum te fietsen. Ik gebruikte daarom geen gefrituurde tofublokjes, maar legde in plaats daarvan een blok tofu een nachtje in de vriezer. ’s Ochtends haalde ik het er weer uit, zodat de tofu de hele dag kon ontdooien. Met het invriezen ontstaan door de waterkristallen een soort poriën in de tofu, waardoor er een sponsachtige structuur ontstaat. Heel lekker én functioneel, want de tofu kan hierdoor extra veel smaak opnemen.

Tip 2 Houd je niet zo van pittig eten? Voeg dan minder (of geen) rode chilipeper toe. De chilibonenpasta is ook al pittig, dus het gebruik van pit is wat dubbelop in dit recept 🙂

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *