Ook deze seitan saté is gebaseerd op een recept van Ching-He Huang uit Asian Green, met een paar kleine aanpassingen. Ik had eigenlijk nog nooit met seitan gekookt, dus was erg benieuwd en ben helemaal overtuigd. Super lekker!
Oefening baart kunst kennelijk, want de bereiding van dit recept ging ons vrij goed af. Op één belangrijk punt na: het raspen van de stengel citroengras. Wat een slagveld! Hoe doen mensen dit?! Heeft iemand tips? Ik ben uiteindelijk maar gewoon heel fijn gaan hakken, dat werkte ook.
Seitan saté met courgettenoedels
Ingrediënten
- 250 gr seitan, uitgelekt
- 1 tl gemalen kurkuma
- 1 tl gemalen koriander
- 1 stengel citroengras
- snuf zeezout
- 1 el maizena (was ik vergeten)
- 1 el koolzaadolie
- 1 el rijstwijn
- 1-2 el zoutarme lichte sojasaus (of tamari)
- 2 courgettes
- 1 spiraalsnijder, om de courgette in sliertjes te snijden
- 1 teen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 grote sjalot
- ½ tl tamarindepasta
- 1 tl sriracha
- 3 el pindakaas
- 1 el agavesiroop of alternatief
- 150 ml kokosmelk
- 50 ml heet water
- handje rauwe taugé
- verse koriander
- 1 bosui
- ½ limoen
- chilipeperringen
voor de satésaus
om erbij de serveren (optioneel)
Bereiding
- Laat de seitan uitlekken. Rasp de stengel citroengras fijn of -in case of slagveld- hak ‘m zo fijn mogelijk.
- Doe de seitan in een diep bord en voeg de kurkuma, gemalen koriander, citroengras, zeezout en witte peper toe. Roer goed door. Bestrooi met de maizena en zet opzij.
- Hak de knoflook, chilipeper en sjalot grof en doe bij elkaar in een keukenmachine of maatbeker (indien je een staafmixer gaat gebruiken). Voeg ook de tamarindepasta, sriracha, pindakaas, siroop, kokosmelk en het hete water toe en pureer tot een gladde saus. Zet opzij.
- Snijd de courgette in sliertjes met een spiraalsnijder en zet opzij.
- Verhit een wok op hoog vuur totdat deze begint te roken en voeg de koolzaadolie toe. Zodra de olie heet is, mogen de seitanstukjes erbij. Bak ze al omscheppend in minder dan een minuut rondom bruin.
- Blus af met rijstwijn en lichte sojasaus. Voeg daarna de satésaus toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat 8-10 minuten sudderen, totdat de saus is ingedikt en een mooie bruine kleur heeft.
- Overgiet de courgettenoedels vlak voor het einde van de kooktijd van de saté even met heet water. Dit hoeft op zich niet perse, want je kunt de courgette prima rauw eten. Ik koos er echter wel voor om even te blancheren, omdat ik het lekker vind wanneer ook de courgette warm opgediend wordt.
- Verdeel de courgette over twee borden en schep de seitan saté erover. Serveer bijvoorbeeld met een handje taugé, wat verse koriander, bosui of pinda. De limoenpartjes op de foto waren voor ons niet perse nodig in het gerecht, maar als jij van een extra frisje houdt zou ik het zeker proberen!
Seitan wordt gemaakt van tarwegluten en is dus ongeschikt om te gebruiken wanneer je een glutenvrij dieet volgt. Kies voor een glutenvrij alternatief indien dit voor jou van toepassing is.
Pingback:Broodje seitan shoarma - De kleine groene keuken