Ok. Je mag best weten; hier zit een trots mens. Ik ben altijd wel eigenwijs in de keuken, maar helemáál zonder advies van de oude wijze veganisten die ons voorgingen red ik het meestal niet. Maar nu dus wel! Ik kwam in De Groene Bakplaat een recept tegen voor een plaattaart met wortel en smeltkaas en bedacht me dat ik de kaas met enig creatief kunst- en vliegwerk misschien wel zou kunnen vervangen door een fijn tofu mengseltje. Zo geschiedde, mijn vegan plaattaart met wortel was geboren en het was echt mega lekker!
Zoals je inmiddels misschien weet, ben ik groot fan geworden van De Groene Bakplaat. Ik deelde eerder al recepten voor o.a. Polenta uit de oven met zoete aardappel en lupinebonen en Gnocchi uit de oven met pompoen en paddenstoelen. Om maar wat te noemen. Maar ik maakte nog nooit een plaattaart volgens een recept uit dit boek, omdat de recepten hiervoor altijd kaas bevatten.
Tot nu dus, want ineens bedacht ik me dat die kaas misschien best prima te vervangen zou zijn met ingrediënten die ik eerder had gebruikt. Door tofu tot een glad mengsel te mixen en te vermengen met een aantal fijne smaakmakers, maakte ik een super lekkere bodembedekker voor de plaattaart die echt niet onder deed voor kaas.
Vegan plaattaart met wortel
Ingrediënten
- 1 rol kant en klaar bladerdeeg (vegan)
- 375 gr tofu
- 3 tl dijon mosterd
- 1 el balsamico azijn
- snuf zeezout
- 1 flinke snuf versgemalen zwarte peper
- 1 klein scheutje plantaardige melk
- 3 el edelgistvlokken
- 5 bospeentjes
- 1 el olijfolie
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 el verse dille
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Was de bospeentjes en snijd in de lengterichting doormidden.
- Rol het bladerdeeg uit over een bakplaat en zet nog even opzij.
- Laat de tofu uitlekken, duw overtollig vocht eruit en breek in grove stukken. Verzamel samen met de mosterd, balsamico azijn, peper, zout en een scheutje plantaardige melk in een maatbeker en mix het geheel met een staafmixer tot een glad mengsel. Roer dan de edelgistvlokken erdoor. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Smeer het tofu mengsel in een dikke laag uit over het bladerdeeg. Laat hierbij rondom ongeveer 2,5 cm vrij.
- Verspreid de bospeentjes over het tofu mengsel en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met de tijm en fijngehakte dille en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven.
- Je vegan plaattaart met wortel smaakt het allerlekkerst wanneer ‘ie net uit de oven komt. Dien ‘m dus vooral heet op, bijvoorbeeld met een fijne groene salade.
- Eet smakelijk!
Heel lekker met een groene salade! Ik maakte er bijvoorbeeld deze spinaziesalade bij. In theorie zou deze vegan plaattaart met wortel daarmee genoeg moeten zijn voor 4 personen, maar voor deze twee grote eters was het uiteindelijk precies genoeg voor 2. Had er ook zeker mee te maken dat het echt heel lekker was. Dan weet je dat 😉