P

Polenta uit de oven met zoete aardappel en lupinebonen

Bovenaanzicht van braadslede met daarin polenta uit de oven met zoete aardappel en lupinebonen. Ook te zien is een topping van champignons en kerstomaatjes.

Polenta uit de oven staat misschien nog niet op je radar. Het stond ook zeker niet op de mijne, want normaliter wordt dit maismeel geserveerd in de vorm van pap of puree. Vochtig dus, en niet echt knapperig. Dat polenta ook prima in de oven bereid kan worden leerde ik toen ik in De Groene Bakplaat het recept voorbij zag komen waarop ik het mijne gebaseerd heb.

Zoals je inmiddels misschien opgevallen is, kook ik graag en vaak met behulp van onze oven. Zeker doordeweeks vind ik het erg praktisch om de oven het werk te laten doen en daarbij ben ik echt dol op de geroosterde smaak die groenten krijgen wanneer ze in de oven bereid zijn. Eerder maakte ik bijvoorbeeld al deze fantastische Gnocchi uit de oven met pompoen en paddenstoelen en Gegrilde groene asperges met paksoi en paddenstoelen. Makkelijker kán bijna niet en het ene gerecht is nog smaakvoller dan het andere. In principe geldt wat mij betreft bijna altijd dat groenten die ik normaal gesproken al lekker vind, nóg lekkerder smaken als ze uit de oven komen.

Deze polenta uit de oven met zoete aardappel en lupinebonen is een geweldig ‘eenpansgerecht’. Het heeft een iets langere oventijd (55 minuten) dan de gerechten die ik hierboven noemde, maar het is het waard!

Polenta uit de oven met zoete aardappel, lupinebonen en paddenstoelen

Ingrediënten

  • 1 middelgrote zoete aardappel
  • 100 gr polenta
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 pot lupinebonen
  • 300 gr kastanjechampignons
  • 250 gr kerstomaten
  • 3 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snuf zeezout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • voor de dressing
  • 15 gr verse basilicum
  • ½ limoen
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • ½ tl chilivlokken

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden en bekleed een braadslede met bakpapier.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van een halve centimeter. Spoel de lupinebonen af en laat uitlekken.
  3. Voeg de polenta, groentebouillon, 2 eetlepels olijfolie, zoete aardappel en lupinebonen toe aan de met bakpapier beklede braadslede. Schep voorzichtig om en bestrooi met flink wat zwarte peper. Schuif het geheel voor ongeveer 40 minuten in de oven.
  4. Snijd intussen de paddenstoelen in plakjes en halveer de tomaatjes. Pers de knoflook uit en vermeng met de champignons en tomaten. Voeg zout, peper en 1 eetlepel olijfolie toe, meng en zet opzij.
  5. Als de polenta 40 minuten in de oven heeft gestaan, mag de braadslede even uit de oven. Schep de polenta, lupinebonen en zoete aardappel goed om en verspreid het mengsel van champignons en tomaat eroverheen. Zet daarna nog 15 minuten in de oven.
  6. Maak ondertussen de dressing. Snijd de basilicum klein en meng met het limoensap, de extra vergine olijfolie en de chilivlokken.
  7. Haal de braadslede na 15 minuten weer uit de oven. De champignons zijn dan gaar en de polenta is een beetje krokant geworden. Jouw polenta uit de oven met zoete aardappel en lupinebonen is klaar om opgegeten te worden! Serveer het geheel direct samen met de dressing. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Vegan plaattaart met wortel - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *