Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de zon zich weer wat vaker heeft laten zien de afgelopen dagen. De lente lijkt in aantocht en daar worden we blij van! Allereerst natuurlijk omdat zo ongeveer alles mooier en gezelliger is als de zon schijnt. En daarnaast omdat het aanbreken van een nieuw seizoen ook weer een heel scala aan nieuwe culinaire mogelijkheden met zich mee brengt. Zo kreeg ik erg veel zin om alvast eens een zomerse vegan paella uit te proberen.
Paella is een mediterraans rijstgerecht dat traditioneel met vis en schaaldieren wordt bereid, maar ik hoop je er met dit recept voor vegan paella van te overtuigen dat groentepaella misschien wel net zo lekker is! Deze variant met nori (zeewier) erin verwerkt krijgt een heerlijk ‘vissige’ smaak, zonder dat er een vis aan te pas is gekomen.
Ik realiseer me dat ik me met een recept voor vegan paella wellicht op glad ijs begeef. Wie wel eens gegoogled heeft op recepten voor paella weet misschien dat de juiste manier van het bereiden van échte Spaanse paella op z’n zachtst gezegd een serieuze aangelegenheid is voor de echte paella chef.
Ik zal hier dan ook niet pretenderen dat ik hier de heilige graal heb gevonden (ik baseerde me overigens op dit recept voor vegan paella dat ik tijdens mijn eigen Google zoektocht tegen kwam), maar wanneer je dit recept volgt garandeer ik je wél dat je een super lekker gerecht op tafel zult zetten!
Vegan paella
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 750 ml groentebouillon
- 5 plukjes saffraan
- 2 el koolzaadolie
- 150 gr oesterzwam
- 300 gr kastanje champignons
- ½ courgette
- ½ paksoi
- 1 rode paprika
- 1 oranje paprika
- 4 grote tomaten
- 300 gr risotto rijst
- 200 gr diepvries doperwten
- 3 norivellen
- 1 tl chilipoeder (of naar smaak)
- 2 tl kurkumapoeder
- 2 tl gerookte paprikapoeder
Bereiding
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Scheur de oesterzwammen in reepjes en snijd de champignons in dikke plakken. Snijd de paprika en de paksoi in reepjes. Houd de bladeren van de paksoi apart, deze gaan pas op het laatst bij de paella. Laat de diepvries doperwten ontdooien en snijd de tomaten in grove stukken. Snijd de courgette in de lengterichting in kwarten en maak daarna plakjes van ongeveer een halve centimeter.
- Verhit een grote wok of hapjespan op middelhoog vuur en voeg de koolzaadolie toe zodra de pan heet is. Fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuutjes en voeg daarna de paddenstoelen, paprika, courgette en paksoi toe. Voeg ook het chilipoeder, kurkumapoeder en gerookte paprikapoeder toe en bak al roerend enkele minuten, totdat de paddenstoelen iets beginnen te slinken. Voeg dan de tomaten toe en roer nog even goed om.
- Meng de saffraan met de bouillon.
- Voeg de rijst toe aan de pan en bak al roerend 1 of 2 minuten mee. Giet vervolgens 1/3 van de bouillon bij de pan, of iets meer als dat nodig is om alle rijst te bedekken. Laat pruttelen totdat de rijst het vocht heeft opgenomen. Roer tussentijds af en toe om te voorkomen dat alles aanbakt, maar niet continu zoals je met risotto wel zou doen. Herhaal totdat alle bouillon gebruikt en opgenomen is. Begin 15 minuten nadat de rijst in de pan is gegaan geregeld te proeven. Stop zodra de rijst (bijna) gaar is met het toevoegen van vocht, ook als dat betekent dat je niet alle bouillon gebruikt.
- Draai het vuur laag. Roer de paksoi bladeren en ontdooide erwtjes door de vegan paella en verwarm kort mee.
- Scheur of knip de norivellen tot slot in stukken en roer deze door de paella. Doe dit gefaseerd om ervoor te zorgen dat de nori zich door de hele pan verspreid, want de stukjes nori zullen aan elkaar vast blijven plakken zodra ze vochtig worden.
- Dien de vegan paella direct heet op en garneer met een handje verse koriander. Eet smakelijk!