Ik kijk altijd ontzettend uit naar de kerstdagen. In het bijzonder naar kerstavond, want de afgelopen jaren is de traditie ontstaan om die avond met een heel fijn clubje familieleden door te brengen. Super gezellig! Meestal is het zo dat mijn oom een prachtig mooi vleesgerecht bereidt met bijbehorende garnituren; met de rest van het gezelschap nemen we dan de voor- hoofd- en nagerechten voor onze rekening. De laatste jaren mocht ik als vega(n) een extra hoofdgerecht meenemen voor de niet-vleeseters. Mijn vegan kerstgerecht voor dit jaar? Deze mini notentaartjes!
In mijn geval is het fijn als mijn vegan kerstgerecht goed combineert met traditionele garnituren, die ook lekker zijn bij vleesgerechten. Denk bijvoorbeeld aan spruitjes met cranberries en aardappeltjes met rozemarijn. Met deze mini notentaartjes heb ik volgens mij een winnaar gevonden, dus als jij dit jaar ook verantwoordelijk bent voor het vega(n) hoofdgerecht ga je misschien wel heel blij worden van dit recept!
Meer feestelijke recepten? Kijk ook eens naar deze super simpele maar o-zo-lekkere Vegan limoen cake! En misschien naar deze Loaded vegan noedelsoep? Heel iets anders, maar ook een super leuk (doe het zelf) idee voor de feestdagen!
Vegan kerstgerecht: mini notentaartjes
Ingrediënten
- 250 gr kleine dunne worteltjes
- 3 el olijfolie
- 5 el siroop (ik gebruikte agave)
- 2 el gebroken lijnzaad
- 1 grote sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel bleekselderij
- 350 gr kastanje champignons
- 3 takjes verse rozemarijn
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl sojasaus
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 100 gr pecannoten
- 50 gr paranoten
- 1 blik (400 gr) linzen
- 40 gr amandelmeel
- 1 blik (400 gr) kikkererwten
- handje verse salie en tijm
keukenbenodigdheden
- mini broodvormpjes (liefst siliconen)
Heb je meer notenmengsel dan in je bakvormpjes past? Perfect! Lekker bewaren in de koelkast. Wij maakten er de volgende dag geïmproviseerde hamburgers van. Mega lekker!
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Maak de worteltjes schoon en snijd ze in de lengterichting doormidden, of in kwarten wanneer je dikkere worteltjes hebt. Besprenkel de worteltjes met 1 el olijfolie en 2 el siroop en schep goed om in een grote mengkom. Bestrooi met zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de worteltjes gaar zijn en beginnen te karameliseren.
- Meng ondertussen het lijnzaad met 4 el water en zet even opzij.
- Snijd de bleekselderij, het sjalotje en de paddenstoelen fijn (of wees net als ik lui en gooi ze even in de keukenmachine). Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn, pel de knoflook en hak beide fijn.
- Verhit een eetlepel olie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot samen met de bleekselderij op middelhoog vuur zacht. Neem je tijd en voeg eventueel een druppel water toe wanneer het begint te verkleuren.
- Voeg de knoflook, paddenstoelen, rozemarijn, tomatenpuree, sojasaus en gerookte paprikapoeder toe. Laat nog een minuut of 10 bakken, totdat de paddenstoelen gaar zijn.
- Doe de noten in een keukenmachine en vermaal grof. Voeg de linzen en kikkererwten to en vermaal opnieuw, totdat zich een dikke, droge pasta heeft gevormd.
- Combineer de noten met het paddenstoelenmengsel. Voeg ook het amandelmeel, 2 el siroop en het geweekte lijnzaad toe en schep het geheel goed om met je handen. Breng op smaak met zout en peper.
- Vet de openingen van je mini broodvormpjes in en leg in elke opening een op maat geknipt velletje bakpapier. Leg een worteltje met de snijzijde omlaag in elke opening. Duw daarna elke opening vol met het notenmengsel en schuif (niet afgedekt) 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
- Haal je mini notentaartjes uit de oven en laat nog 10 minuutjes rusten, voordat je ze uit de vormpjes haalt.
- Bak ondertussen de salie blaadjes en tijm in de overgebleven olijfolie met siroop.
- Haal de mini notentaartjes uit de vormpjes en die je vegan kerstgerecht op met een schepje gebakken salie en tijm. Fijne feestdagen!