Het pompoen seizoen is weer begonnen! Hoewel ik er over het algemeen meestal niet erg naar uitkijk om afscheid te nemen van de zomer (vaarwel daglicht), zijn er een paar elementen van de herfst die ik enorm kan waarderen. Twee van die zaken zijn verenigd in deze warme orzo salade met pompoen en spruitjes, namelijk mijn twee favoriete najaarsgroenten! Een recept waarin zowel pompoen als spruitjes een hoofdrol spelen kan niet anders dan lekker zijn, als je het mij vraagt.
Ik baseer me hieronder op dit recept van @lennaomrani, maar ik heb de pasta-groente verhouding in mijn recept een beetje verschoven. Ik hou namelijk van veel groentjes op m’n bord 😉
Fan van orzo en alles dat erop lijkt? Dan vind je deze Orzo primavera met miso en deze Boekweit risotto met spinazie en doperwten vast en zeker ook een succes!
Warme orzo salade met pompoen en spruitjes
Ingrediënten
- 200 gr orzo
- ½ flespompoen
- 400 gr spruitjes
- 2 rode uien
- 150 gr edamame (ik gebruik diepvries)
- 3 el granaatappelpitjes (ik gebruik diepvries)
- 1 el olijfolie
- 6 takjes verse tijm (of naar smaak)
- 1 tl gedroogde oregano
- ½ tl gedroogde basilicum
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
- 40 gr walnoten
- 1 bosui
voor de dressing
- 1 tl dijonmosterd
- 1 el agavesiroop
- ½ tl knoflookpoeder
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 el water om extra te verdunnen (optioneel)
Optioneel
- vegan feta
- balsamico crema
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Schil de pompoen en snijd in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Maak de spruitjes schoon en halveer. Snijd de rode ui in parten. Verspreid de pompoen, spruitjes en ui over een grote braadslede of bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met de verse tijm, oregano, basilicum, peper en zout en schuif voor 25 tot 35 minuten in de oven. Elke oven is anders, houd de groenten dus een beetje in de gaten. Ik vind het zelf lekker als de groenten nog een beetje bite hebben; beoordeel zelf wanneer dit stadium bij jou bereikt is.
- Kook intussen de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet tot gebruik opzij. Als je -net als ik- diepvries boontjes gebruikt, dan kun je die in tegelijk met de orzo koken door ze in een vergiet in het kokende orzo-water te hangen. Twee vliegen in één klap.
- Ontdooi zo nodig de granaatappelpitjes en snijd het bosuitje in dunne ringen.
- Maak de dressing door alle ingrediënten in een kommetje met elkaar te mengen. Proef, breng zo nodig verder op smaak en zet tot gebruik opzij.
- Haal de groenten uit de oven en vermeng in een grote kom met de orzo, edamame, walnoten en de dressing. Meng alles goed door en garneer met de granaatappel pitjes.
- Dien de warme orzo salade direct op en garneer eventueel nog met wat vegan feta en/of balsamico crema. Kliekjes smaken de volgende dag ook nog mega lekker, dus wees niet bang om wat extra te maken (mealprep alert). Eet smakelijk!