O

Ovengroenten met couscous

Als er iets is waar je mij altijd blij mee kunt maken, dan zijn het wel ovengroenten. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik doe het gewoon nog een keer. Elke groente die normaal al lekker is, wordt nóg lekkerder in de oven of op de grill. Gecombineerd met couscous staat dit super simpele gerechtje met een half uurtje op tafel. En zeg nou zelf, van deze fijne kleurexplosie op het bord zou zelfs moppersmurf nog vrolijk worden. Toch? Alleen maar voordelen, dacht ik zo!

Benieuwd naar mijn andere favorieten met een hoofdrol voor ovengroenten? Kijk dan eens naar de recepten voor Salade van geraspte rauwe bloemkool met geroosterde groenten en verse groene kruiden en Gegrilde groene asperges met paksoi en paddenstoelen. Beide regelrechte hits in ons kleine keukentje!

Ovengroenten met couscous

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 5 bospeentjes
  • 1 courgette
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote rode ui
  • 100 gr gekookte kikkererwten
  • 50 gr kalamata olijven
  • 100 gr groene olijven
  • 1 paprika
  • 100 gr kleine tomaatjes
  • 1 bosui
  • 170 gr volkoren couscous
  • 200 ml groentebouillon
  • 1 handje zonnebloempitten
  • 1 el geroosterde zwarte sesamzaadjes
  • snuf zeezout en zwarte peper
  • voor de dressing
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el limoensap
  • 1 tl siroop (ik gebruike agave)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  2. Was de bospeentjes en snijd in de lengterichting doormidden. Snijd de courgette in kwarten en daarna in plakken van ongeveer 1 cm. Kneus de teentjes knoflook, maar laat de schil er omheen zitten. Snijd de ui in kwarten. Snijd de paprika in grove stukken.
  3. Snijd de bosui in dunne diagonale plakjes en zet tot gebruik opzij.
  4. Verzamel alle groenten uit stap 2 in een grote braadslede en besprenkel met een eetlepel olijfolie (of iets meer, naar smaak). Hussel de groenten goed door de olie, bestrooi met en flinke snuf zeezout en versgemalen zwarte peper en schuif voor 20 minuten in de oven.
  5. Voeg na 20 minuten de olijven, kikkererwten en kleine tomaatjes toe aan de braadslede zodat deze groenten nog even mee verwarmen. Doe het geheel nog 5 tot 10 minuten terug in de oven, totdat de groenten er mooi geroosterd uitzien.
  6. Maak ondertussen de couscous en de dressing. Meng de couscous met de zonnebloempitten en sesamzaadjes in een diep bord en voeg de groentebouillon toe. Roer even kort om en dek dan af, zodat al het vocht in de couscous kan trekken. Rul de couscous kort voor het opdienen los met een vork.
  7. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kommetje. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Pel wanneer de groenten uit de oven komen een van de teentjes knoflook en prak deze op het laatst nog door de dressing heen.
  8. Meng de ovengroenten en couscous door elkaar in een grote mengkom en roer de dressing erdoor. Dien de ovengroenten met couscous direct op en garneer met de bosui. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Orzo primavera met miso - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *