Met de lente in aantocht moeten we bijna afscheid nemen van echte wintergroentes als boerenkool, maar voor het écht zo ver is grijp ik m’n kans nog even. Eerder deelde ik al mijn recept voor Vegan pesto met boerenkool met je en ik maakte zelfs al eens deze Maaltijdsalade met geroosterde boerenkool en wortel. Het recept voor de maaltijdsalade met rauwe boerenkool en miso dat ik vandaag met je deel is zowel warm als koud heerlijk. Handig om er een beetje extra van te maken dus, om de volgende dag bij de lunch ook nog een fijn voedzaam maaltje te kunnen eten.
Ik probeer erop te letten dat we zo gevarieerd mogelijk eten en kook dus met zo veel mogelijk verschillende granen, noten en zaden. Daardoor kwam het zo uit dat ik deze salade klaarmaakte met gierst, wat heel lekker was. Wil je een wat grotere/stevigere graankorrel? Kies dan bijvoorbeeld voor quinoa of bulgur. Pas de hoeveelheid dan wel even aan. Van gierst heb je relatief weinig per persoon nodig, van quinoa iets meer.
Maaltijdsalade met boerenkool, zoete aardappel en miso
Ingrediënten
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 150 gram boerenkool
- 100 gram gierst
- 2 el pompoenpitten
- 2 el olijfolie
- snuf zout en zwarte peper
- ½ tl chilipoeder
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- snuf cayennepeper
- 2 el misopasta (afgestreept)
- ½ sinaasappel
- 2 el zoutarme sojasaus
- 1 el olijfolie
- ½ limoen
- 2,5 cm gember
- ½ tl chilivlokken
voor de dressing
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Kook de gierst (of quinoa/bulgur) volgens de aanwijzingen op de verpakking, spoel na met koud water en zet opzij.
- Snijd de zoete aardappel in de lengterichting in wedges of repen van ongeveer 1,5 cm. Meng in een kommetje de specerijen door elkaar: zout, peper, chilipoeder, gerookte paprikapoeder en cayennepeper.
- Verzamel de zoete aardappelpartjes in een grote mengkom en besprenkel met de olie en het specerijenmengsel. Hussel alles goed door elkaar, zodat de olie en specerijen redelijk egaal verspreid worden over de partjes zoete aardappel.
- Verspreid de zoete aardappelpartjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven.
- Was ondertussen de boerenkool en hak fijn, indien dat nog niet gebeurd is.
- Maak ook alvast de dressing. Verzamel hiervoor alle ingrediënten van de dressing in een glazen potje met deksel en schud het geheel net zo lang totdat er een egale dressing ontstaat.
- Laat de zoete aardappel even afkoelen wanneer het uit de oven komt. Meng daarna de gierst, boerenkool, pompoenpitten en zoete aardappel in een grote schaal en schenk de dressing erover. Serveer de maaltijdsalade met rauwe boerenkool lauwwarm óf eet het de volgende dag koud als lunch. Eet smakelijk in elk geval!