Het is (bijna) december en daarmee is het officieel een periode van uitersten in mijn keuken. Enerzijds tover ik maar al te graag feestelijke vegan gerechten op tafel rondom de feestdagen, maar te midden van alle december gekte heb ik tussendoor juist vaak ook enorme behoefte aan snel, simpel en voedzaam. Laat deze vegan burrito bowl daar nu echt perfect geschikt voor zijn!
Wanneer ik laat thuis kom na een lange werkdag, wil ik vaak zo snel mogelijk iets op tafel hebben staan. Liefst nog een beetje voedzaam ook, maar meestal ben ik niet meer zo kritisch (of creatief) in dat stadium 😉
Gelukkig ben ik inmiddels redelijk handig geworden met zoektermen op Google, dus gisteren had ik in no time dit recept tevoorschijn getoverd. Aanradertje!
Meer recepten uit de categorie snel en simpel? Kijk dan zeker ook eens naar deze Boekweit risotto met spinazie en doperwten en naar deze Tortillas met knapperige tofu.
Vegan burrito bowl met boerenkool
Ingrediënten
- 150 gr zilvervliesrijst
Voor de gemarineerde boerenkool
- 100 – 150 gr gewassen en gesneden boerenkool
- 1 limoen
- 2 el extra gerijpte olijfolie
- ½ groene jalapeño peper
- snuf zout
- ½ tl komijnpoeder
voor de guacamole
- 2 kleine avocados
- 1 el extra gerijpte olijfolie
- ½ limoen
- 1 flinke tl kappertjes
- ½ bos verse koriander, grof gehakt
- 1 teentje knoflook
gekruide bonen
- 1 blik zwarte bonen (400 gr)
- 1 blik kidneybonen (400 gr)
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- snuf chilipoeder naar smaak
- neutrale olie om in te bakken
om te garneren
- kleine tomaatjes
- fijngehakte sjalot
- tortilla chips
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet tot gebruik opzij. Wanneer je het deksel op de pan laat, dan blijft de rijst lekker warm.
- Meng voor de gemarineerde boerenkool alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje. Schep de marinade in een mengkom door de boerenkool en zet tot gebruik opzij.
- Verzamel alle ingrediënten voor de guacamole in een kom of maatbeker en pureer met een staafmixer tot een glad geheel. Proef en breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper. Zet tot gebruik opzij.
- Hak de knoflook voor de gekruide bonen fijn en snipper het sjalotje. Spoel de bonen af en laat uitlekken. Verhit wat olie in een sauspan en fruit het sjalotje en de knoflook hierin in een paar minuten zacht. Voeg dan de bonen en het chilipoeder toe en verwarm enkele minuten mee, totdat de bonen door en door warm zijn. Wanneer ze droog dreigen te koken kun je een klein beetje water toevoegen.
- Snijd de tomaatjes en eventueel nog een sjalotje voor de garnering.
- Verdeel de rijst, bonen, guacamole en gemarineerde boerenkool over de borden en garneer met wat tomaatjes en tortilla chips. Geniet van je vegan burrito bowl!