Overheerlijke aubergine soep met wortel, tomaat en miso

Het is bijna officieel zomer en dat betekent: aubergines! Als deze diva’s bij jou in de tuin groeien dan zit je er vast bovenop, maar ook de iets minder bedreven moestuinders (zoals ik) hebben inmiddels vast en zeker gemerkt dat het aubergine seizoen weer begonnen is. Al is het maar omdat ze in de aanbieding zijn bij de supermarkt! Maar wat te doen met zo’n plotselinge overdaad aan aubergines? Ik wilde wel eens proberen om er aubergine soep van te maken, dus zo geschiedde. En WAUW wat een hit! Misschien wel m’n nieuwe favoriete soep!

Ik maakte direct een grote pan van 5 liter (op basis van dit recept) en gooide daarvan 3 grote bewaarbakjes in de koelkast en vriezer, om in de loop van de week op terug te kunnen vallen. Met een volle agenda (en een vol hoofd) vind ik het heerlijk om op drukke dagen niet meer te hoeven koken, maar tóch een gezonde maaltijd te kunnen eten. Deze soep leent zich hier perfect voor!

Meer handige foodprep recepten die vooraf bereid kunnen worden en in de koelkast een paar dagen lekker blijven? Kijk dan zeker ook eens naar deze recepten voor Orzo salade met gegrilde groenten en Kliekjes met tuinbonen!

Aubergine soep

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 500 gr wortel
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • ½ rode chilipeper (of naar smaak)
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1 flinke eetlepel miso pasta
  • 1,5 liter kokend water
  • 1 el kerriepoeder
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • handje verse koriander
  • 1 el neutrale olie om in te bakken

Bereiding

  1. Snijd de aubergines in blokjes en de wortels in plakjes. Snipper de ui en hak de knoflook, peper en gember fijn.
  2. Verhit wat olie in een grote soeppan (minimaal 5 liter) en fruit hierin de ui, knoflook, gember en rode peper op middelhoog vuur zacht. Voeg dan de aubergine en wortel toe, zet het vuur iets hoger en roer enkele minuten mee.
  3. Voeg de specerijen toe en roer goed om. Doe dan het kokende water bij de groenten en voeg ook de miso toe. Roer totdat de miso is opgenomen door het water en voeg dan de tomaten toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen, totdat de aubergines zacht zijn geworden.
  4. Controleer na 25 minuten of de aubergines inderdaad zacht zijn, en pureer het geheel dan tot een soep. Ik vind het zelf lekker wanneer deze soep niet helemaal glad is, maar maak ‘m vooral zo grof of glad als je zelf wilt.
  5. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
  6. Schenk de aubergine soep in kommen en garneer met een beetje verse koriander. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *