Ik wil nooit eten weggooien. Meestal lukt dat met een beetje planning heel prima, maar soms levert die ambitie ook wel eens wat stress op. Zo ook deze week, toen ik een (voor mij) vrij uitdagende combinatie groenten in onze tuin en koelkast aantrof. Ik had nog een paar zoete aardappels, een handje kleine tomaatjes, wat overgebleven spekbonen, een paar paprika’s en een zeer opportunistische zomerspinazie plant in de tuin. O ja, én nog een halve pot kalamata olijven. Ik had natuurlijk een curry of stoofpot kunnen maken, maar het leek me leuk om eens iets anders te proberen. Het werd de grote improvisatieshow, maar zo kwam ik wel tot deze gevulde zoete aardappel met kliekjes en tahin dressing. En dat naar volle tevredenheid!
Vooraf had ik vooral m’n bedenkingen bij de spekbonen en hoe deze zouden combineren met de rest van de groentes in dit gerecht, maar het ging eigenlijk hartstikke goed. Heb jij toevallig nét geen spekbonen in huis? 🙃 Vervang ze dan bijvoorbeeld met kikkererwten, da’s misschien zelfs nog wel lekkerder en je bent nog sneller klaar ook. Eigenlijk kun je met de vulling van de zoete aardappels echt alle kanten op, dus laat je vooral niet te veel leiden door de groenten die ik erin heb gestopt. Dit is niet voor niets een kliekjes gerecht!
Meer inspiratie om overgebleven groenten te verwerken? Deze Kliekjes met tuinbonen zijn een heel goede optie vind ik, of misschien een aangepaste versie van deze mega lekkere Tomaat-pinda curry?
Gevulde zoete aardappel met kliekjes en tahin dressing
Ingrediënten
- 4 kleine zoete aardappels
- 2 teentjes knoflook
- 150 gr (zomer)spinazie
- 100 gr bulgur
- 150 gr kleine tomaatjes
- 200 gr spekbonen
- 2 paprika’s
- ½ pot kalamata olijven (naar smaak)
- 1 tl komijnpoeder
- neutrale olie om in te bakken
- 1 tl gerookte paprikapoeder
Voor de ingelegde ui
- 1 rode ui
- sap van ½ limoen
- zout
de dressing
- 1 el tahini
- sap van ½ limoen
- snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 tl siroop (ik gebruikte agave)
- water
- olijfolie (optioneel)
Bereiding
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Prik met een vork gaatjes in de zoete aardappels en pof gedurende 30-45 minuten in de voorverwarmde oven. Elke oven is anders, dus houd het een beetje in de gaten. Wanneer uit de gaatjes gekarameliseerd sap begint te druipen, dan zijn ze goed.
- Snijd de rode ui in halve ringen en verzamel in een bakje. Knijp een halve limoen uit boven het bakje en bestrooi met wat zout. Schep goed om en laat marineren.
- Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet tot gebruik opzij.
- Hak de knoflook fijn. Snijd de spekbonen in plakjes van ongeveer 1,5 centimeter. Halveer de kleine tomaatjes en olijven en snijd de paprika’s in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
- Blancheer de spekbonen 1 minuut in kokend water. Spoel daarna direct af met ijskoud water om het garen te stoppen. Zet opzij.
- Meng voor de dressing de tahin met het limoensap in een bakje en roer goed om. Proef en voeg water, siroop, zout, peper en eventueel olie toe om de gewenste smaak en dikte te krijgen.
- Verhit een beetje neutrale olie in een wok of hapjespan en bak daarin de knoflook op middelhoog vuur langzaam zacht. Voeg dan de tomaatjes en specerijen toe en roer om totdat de tomaatjes zacht zijn geworden. Roer dan de overige groenten behalve de spinazie erdoor en bak nog enkele minuten mee.
- Voeg tot slot de spinazie toe en roer totdat de bladeren geslonken zijn. Zet het vuur dan uit en begin met het vullen van de zoete aardappels.
- Snijd de zoete aardappels in de lengterichting open en vouw de twee helften uit elkaar. Schep een laagje bulgur over de zoete aardappels, gevolgd door een flinke lepel groenten uit de pan. Garneer met de ingelegde rode ui en tahin dressing. Eet smakelijk!