F

Falafel van cannellinibonen

Falafel van cannellinibonen met zoete aardappel en salade van spinazie en quinoa

Falafel heeft niet echt een goede reputatie, wat voedzaamheid betreft. Maar daar gaan we vandaag wat aan doen! In dit recept combineer ik falafel van cannellinibonen met zoete aardappel en quinoa-spinaziesalade. Hiermee hoop ik je ervan te overtuigen dat falafel zeker ook onderdeel kan zijn van een gezonde maaltijd!

Toegegeven; wanneer je om 04:00 ’s nachts de kroeg uit rolt, dan is een broodje falafel met knoflooksaus inderdaad zo ongeveer het lekkerste dat er bestaat. Maar door deze fijne peulvruchtenballetjes voor altijd te verbannen naar de snack afdeling doen we ze echt te kort, want ze zitten juist bomvol belangrijke bouwstoffen 🙂

Ik vond mijn inspiratie voor dit recept in De Groene Bakplaat, een heerlijk boekje bomvol vegetarische en veganistische inspiratie. Aanrader!

Falafel van cannellinibonen

Ingrediënten

  • 400 gram gekookte cannellinibonen
  • 50 gram volkoren quinoa
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram bieslook
  • 1 bosui
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • 2 zoete aardappels
  • 1 snuf zeezout
  • 200 gr spinazie
  • 1 granaatappel
  • 4 el plantaardige yoghurt
  • 1 handje biologische kalamata olijven
  • ½ komkommer
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • ½ limoen

Bereiding

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water. Zet tot gebruik opzij.
  2. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
  3. Pureer de cannellinibonen, knoflook, gerookte paprikapoeder en bieslook in een keukenmachine totdat er een grof, kleverig mengsel ontstaat. Gebruik voor deze stap echt een keukenmachine; wanneer je met de hand pureert wordt het geheel niet kleverig genoeg.
  4. Snijd de zoete aardappels in partjes en vermeng in een grote braadslede met olie en zeezout.
  5. Rol het mengsel uit de keukenmachine met de hand tot balletjes van ongeveer 4 cm. Leg de falafel balletjes tussen de zoete aardappel partjes in de braadslede.
  6. Zet de braadslede ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de zoete aardappel gaar is en de falafel balletjes bovenop mooi bruin verkleurd zijn.
  7. Maak ondertussen de spinaziesalade. Snijd de komkommer in halve maantjes en halveer de olijven. Snijd de bosui in ringetjes en haal de pitjes uit de granaatappel. Vermeng de quinoa met de spinazie, komkommer, bosui en olijf en besprenkel met extra vergine olijfolie. Knijp een halve limoen boven de salade uit en meng alles goed door elkaar. Proef en breng eventueel verder op smaak met je favoriete smaakmakers, ik gebruik bijvoorbeeld graag nog een beetje balsamico azijn in mijn spinazie salades.
  8. Verdeel de spinaziesalade over de borden en leg op elk bord wat zoete aardappel partjes en falafel van cannellinibonen. Garneer de het geheel met de granaatappelpitjes en een paar flinke klodders plantaardige yoghurt. Eet smakelijk!

Het zal de oplettende lezer misschien opgevallen zijn dat deze spinaziesalade al eens eerder voorbij is gekomen. Dat klopt! Dit is echt mijn go-to groene salade; super simpel, gezond en bijna overal lekker bij. Ik maakte ‘m bijvoorbeeld ook bij mijn Vegan spaghetti bolognese met ‘parmezaan’ én hij was heerlijk bij deze Vegan empanadas met spinaziesalade. Tip dus!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *