V

Vegan rendang met jackfruit

Zwart bord op marmeren ondergrond. Op het bord een vegan rendang met jackfruit, witte rijst en pittige sperziebonen.

Mocht je nog nooit jackfruit gegeten hebben, ga het dan vooral eens proberen. Deze vrucht leent zich fantastisch voor zowel zoete als hartige bereidingen, omdat ze net als bijvoorbeeld tofu heel goed smaken kan opnemen van kruiden en specerijen. Zo maakte ik deze week met dit recept een overheerlijke vegan rendang met jackfruit, die zo goed ontvangen werd dat de pan nog net niet uitgelikt werd na het eten 😉

Ik kwam wat laat op het jackfruitfeestje, want ik ontdekte vrucht pas een jaar of twee geleden. Maar beter laat dan nooit! Jackfruit wordt door sommige wetenschappers ook wel het gewas van de toekomst genoemd, omdat het een fantastisch alternatief kan bieden voor belangrijke voedingsbronnen als mais, granen en tarwe. Jackfruit is rijk aan kalium, calcium, ijzer en vitamines B6, C en A. De vrucht komt van een boom uit de moerbeifamilie die goed tegen hitte kan (hallo klimaatverandering) en snel groeit. Kortom: drie hoeraatjes voor jackfruit.

Wel zin in een stoofpotje maar is rendang niet echt je ding? Kijk dan eens naar deze fijne Vegan chili sin carne van pastinaak, rode linzen en zwarte bonen!

Vegan rendang met jackfruit

Ingrediënten

  • 1 blik jackfruit (400 gram)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 blaadjes kaffir limoen (had ik niet, zonder was ook super lekker)
  • 1 laurierblaadje
  • voor de boemboe
  • 1 el sambal oelek
  • 2 tl korianderpoeder
  • 4 sjalotten, grof gesneden
  • 6 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2,5 cm verse gember, grof gehakt
  • 1 el basterdsuiker
  • ½ tl laos
  • ½ tl kurkuma
  • voor bij de rendang (optioneel)
  • 150 gr witte rijst
  • 300 gr sperziebonen

Bereiding

  1. Laat de jackfruit uitlekken in een zeef en duw de grootste stukken een beetje kapot met je vingers.
  2. Verzamel alle ingrediënten voor de boemboe in een maatbeker en maal met een staafmixer tot een gladde pasta.
  3. Verhit een beetje olie in een braadpan op middelhoog vuur en zet de boemboe daarin ongeveer 2 minuten aan.
  4. Voeg de jackfruit toe en bak kort mee terwijl je steeds blijft omscheppen.
  5. Kneus de stengel citroengras door er met het lemmet van een groot mes wat druk op uit te oefenen en snijd doormidden.
  6. Voeg dan de kokosmelk, het citroengras, de kaffir limoen (optioneel) en laurierblaadjes toe aan de pan en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  7. Haal na 30 minuten het deksel van de pan en laat de vegan rendang dan nog eens 60 minuten zachtjes op laag vuur stoven, zodat de rendang wat kan indikken. Roer af en toe door, zodat de rendang niet aanbrandt.
  8. Kook in de laatste 30 minuten de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wok de sperziebonen enkele minuten op hoog vuur en voeg desgewenst nog wat sojasaus en sambal toe.
  9. Dien de vegan rendang op met witte rijst en de (pittige) sperziebonen. Eet smakelijk!

Toegegeven, de bereiding van deze vegan rendang vraagt iets meer tijd dan de recepten die ik normaliter deel. Maar het is dan ook een écht stoofpotje en de smaak is de tijdsinvestering dubbel en dwars waard. Probeer het!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *