V

Vegan spring rolls met tempeh en pindasaus

Bovenaanzicht van tafel vol bakjes met ingredienten voor vegan spring rolls. We zien tempeh, rijstnoedels, verse koriander, ingelegde wortel, zoete puntpaprika, komkommer en in het midden een verse spring roll met daarin alle ingrediënten gerold.
Zijaanzicht van Vietnamese spring rolls met rijstnoedels, zoete puntpaprika, ingelegde wortel, tempeh en verse koriander met op de achtergrond een kommetje met pindasaus.

Vegan spring rolls zijn -de naam zegt het al- niet bepaald het eerste waar je midden in de winter aan denkt. Maar de afgelopen week liet het zonnetje zich weer af en toe zien, waardoor ik een beetje lentekriebels kreeg. En ik had zin om weer eens een tafel vol te zetten met lekkers om vervolgens iedereen zelf z’n eigen eten te laten knutselen.

Deze vegan spring rolls zijn makkelijk te maken, heel goed schaalbaar en alles kan vooraf klaargezet worden waardoor ze bijzonder geschikt zijn om met meerdere mensen te delen. Super simpel, feestelijk en mega lekker!

Vegan spring rolls met tempeh en pindasaus

Ingrediënten

 • 100 gr rijstnoedels (of glasnoedels)
 • 1 pak rijstvellen
 • 1 zoete puntpaprika
 • ½ komkommer
 • 250 gr tempeh
 • 1 el koolzaadolie
 • voor de ingelegde wortel
 • 2 winterwortels
 • 2 bosui
 • 1 el siroop (ik gebruikte agave)
 • 2 el rijstazijn
 • ½ tl geroosterde sesamzaadjes
 • voor de marinade
 • 5 el ketjap manis
 • 1 tl sambal
 • 1 teen knoflook
 • 2,5 cm verse gember
 • ½ tl komijnpoeder
 • ½ tl kerriepoeder
 • voor de pindasaus
 • 4 el pindakaas
 • 1 el sriracha
 • 1 el zoutarme sojasaus
 • 6 el water

Bereiding

 1. Rasp de gember en pers de knoflook uit. Meng met de rest van de ingrediënten voor de marinade in een ruime kom. Snijd de tempeh in stukjes en meng met de marinade. Zet minimaal 30 minuten opzij. Als je tijd hebt om deze stap al enkele uren eerder uit te voeren: doen! Hoe langer de marinade in de tempeh kan trekken, hoe lekkerder. Plaats de tempeh in dat geval wel in de koelkast.
 2. Maak dan de ingelegde wortel. Snijd de wortel in dunne reepjes of gebruik een spiraalsnijder om slierten te snijden. Raspen kan eventueel ook, als je dat lekkerder vindt. Snijd de bosui diagonaal in dunne reepjes. Vermeng de wortel en bosui met de overige ingrediënten voor de ingelegde wortel en zet opzij. Voor de oplettende lezer: deze wortelsalade kwam eerder al voorbij als topping van een overheerlijke portobello burger.
 3. Snijd de zoete puntpaprika in dunne reepjes en doe hetzelfde met de komkommer. Je kunt de zaadlijsten van de komkommer verwijderen, maar ik vind dat zonde dus wij aten ze lekker op. Hak de verse koriander fijn en doe alles in bakjes, zodat iedereen straks zelf de eigen spring rolls kan vullen.
 4. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel daarna goed af met koud water om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken.
 5. Doe alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpannetje en verwarm. Voeg meer of minder water toe om de gewenste dikte te bereiken. Proef en breng eventueel verder op smaak met smaakmakers als limoen, sesamolie of sojasaus.
 6. Verhit een eetlepel koolzaadolie in een wok of koekenpan en bak de tempeh in enkele minuten goudbruin.
 7. Zet een grote koekenpan met warm water klaar om de rijstvellen in te weken. Het is handig als je ervoor kunt zorgen dat dit water gedurende het etentje warm blijft, zodat het steeds weer opnieuw gebruikt kan worden om nieuwe rijstvellen in te weken. Zodra een velletje geweekt is, moet het namelijk direct gebruikt worden. Deze stap kan dus niet zo goed voorbereid worden, maar dat geeft niks. Wanneer je met een groep aan tafel zit, kun je hiervoor bijvoorbeeld een warmhoudplaat gebruiken. Wij laten de pan meestal gewoon op de kookplaat staan en lopen heen en weer naar de keuken, maar in ons tiny house zijn de afstanden wellicht wat kleiner dan bij jou 😉
 8. Als alle bakjes met lekkers op tafel staan, dan kan het rollen van de spring rolls beginnen! Week om beurten een rijstvel totdat deze helemaal zacht is. In het begin is het even een gedoe om uit te vogelen hoe dat lukt zonder dat alles aan elkaar plakt, maar al doende leert men en wanneer het eenmaal lukt is de beloning des te groter!
 9. Spreid het geweekte rijstvel helemaal uit op een groot bord en leg in het midden van het vel alle ingrediënten die je erin wilt rollen. Houd in de lengterichting aan de zijkanten van de topping minimaal 5 centimeter vrij. Zeker in het begin geldt: less is more. Met iets minder vulling is het iets eenvoudiger om de zaak netjes dicht te rollen.
 10. Als alle toppings in het midden liggen, kun je het rijstvel dicht rollen. Vouw hiervoor eerst de zijkanten naar binnen. Vouw daarna de lange kant die het dichts bij je ligt over de topping heen en rol daarna voorzichtig door, totdat je een mooi rolletje hebt. Of misschien niet zo’n mooi rolletje, maar oefening baart kunst! Je zult zien dat je in no time een volleerd vegan spring roll maker bent. Eet smakelijk!

Tip! Varieer vooral met de vulling van jouw vegan spring rolls! Ik heb nu gekozen voor tempeh, maar het is bijvoorbeeld ook heel lekker om gemarineerde oesterzwam te gebruiken. En ik gebruik nu dikke rijstnoedels, maar stiekem vind ik dunne glasnoedels nóg lekkerder in deze spring rolls 😉

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *