Dit recept vergt even wat planning, maar het was mij de moeite meer dan waard om een keer zélf een soort vegan kaassaus te fabriceren. Heb je daar nou helemaal geen zin in? Maak het jezelf dan vooral gemakkelijk en kies in de supermarkt je favoriete vegan variant op cheddar, daarmee maak je vast en zeker ook super lekkere vegan quesadillas!
Ben je in voor meer leuke vegan experimentjes? Kijk dan ook eens naar deze recepten voor Vegan rendang met jackfruit en Vegan empanadas met spinaziesalade!
Vegan quesadillas
Ingrediënten
voor de vegan cheddar
- 100 gr ongebrande cashewnoten
- 75 gr wortel
- 15 gr maizena
- 235 ml water
- 3 el edelgistvlokken
- 1½ tl appelcider azijn
- snuf zeezout
- ½ tl knoflookpoeder
- ¼ tl gemalen mosterdzaad
- ¼ tl kurkuma poeder (optioneel, voor de kleur)
voor de vegan quesadillas
- 1 el neutrale olie om in te bakken
- ½ tl komijnpoeder
- 1 ui
- snuf zeezout
- 1 paprika
- snuf chilipoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 400 gr gekookte zwarte bonen
- 250 gr vegan cheddar
- 1 jalapeño peper (optioneel)
- 4 tortillas
Bereiding
- Was de wortels en snijd in dunne plakjes. Doe de plakjes samen met de cashewnoten in een kom en overgiet met kokend heet water. Laat 30 minuten weken (niet afdekken).
- Giet na 30 minuten af en laat goed uitlekken. Doe de cashewnoten en wortels samen met de andere ingrediënten voor de vegan cheddar in een keukenmachine en laat net zo lang draaien totdat een glad geheel ontstaat. De verleiding is groot om de machine te vroeg uit te zetten; probeer die verleiding te weerstaan 😉
- Proef en breng de vegan cheddar eventueel verder op smaak met azijn, zout, edelgist en/of knoflookpoeder.
- Verhit een sauspan op middelhoog vuur en giet de vegan cheddar erin. Klop de saus op totdat het geheel iets ingedikt is, maar laat het niet te dik worden. We gaan voor smeerbaar, niet kneedbaar.
- Wanneer de vegan cheddar iets is ingedikt, mag de pan van het vuur. Bewaar eventueel in de koelkast tot gebruik; in een afgesloten bakje blijft deze vegan cheddar ongeveer een week goed. Hij zal dan nog wel iets indikken tot een soort pasta, houd daar rekening mee.
- Tijd om aan de vegan quesadillas te beginnen! Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes.
- Verhit een eetlepel olie een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui in enkele minuten glazig. Voeg dan de paprika toe en bak enkele minuten mee, totdat ze wat zacht geworden is. Doe ook de zwarte bonen in de pan, samen met het zout, komijnpoeder, gerookte paprikapoeder, chilipoeder en de jalapeño peper. Roer goed om.
- Voeg dan de vegan cheddar toe en roer ook dit goed om. Proef en breng eventueel verder op smaak. Wanneer je blij bent met de smaak mag de pan van het vuur.
- Verhit een andere (droge) koekenpan op middelhoog vuur en leg er een tortilla in. Laat even warm worden en draai de tortilla dan om. Schep een flinke lepel van het bonenmengsel op een helft van de tortilla en vouw ‘m daarna dicht. Laat ongeveer 2 minuten bakken, totdat de onderkant van je vegan quesadilla mooi lichtbruin en lekker knapperig is. Draai dan om en laat de andere kant ook nog een minuut of 2 bakken.
- Haal de quesadilla uit de pan en herhaal dit proces voor elke tortilla. Snijd de vegan quesadillas in mooie driehoekjes en serveer bijvoorbeeld met een lekkere guacamole of green goddess salade. Eet smakelijk!