De romige kokosmelk die in dit gerecht zit maakt het geheel heerlijk vol van smaak en verzadigend. In principe is de romige bulgur met paddenstoelen en spinazie een volwaardig hoofdgerecht voor 3 personen, maar omdat wij een derde grote eter op bezoek hadden maakte ik er nog een salade bij van witlof en bloedsinaasappel.
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit een boekje dat al jaren in mijn kast staat, maar nu eigenlijk pas echt mijn aandacht heeft: Heel Veel Veg!. De komende tijd ga ik nog een paar recepten uit dit boek proberen. Vooralsnog ben ik enthousiast! Ik koos er deze keer voor om bulgur te gebruiken, maar dit gerecht is ook heerlijk met bijvoorbeeld parelspelt of parelgort. Meer zin in een nóg romiger variant? Dan denk ik dat risottorijst ook een heerlijk alternatief is! Kijk bijvoorbeeld eens naar het recept voor pompoenrisotto dat ik eerder deelde.
Romig bulgur met paddenstoelen en spinazie
Ingrediënten
- 300 gr kastanjechampignons
- 150 gr oesterzwam
- 200 gr spinazie
- 225 gr bulgur
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 el komijnzaad
- 1 el korianderzaad
- 2 el koolzaadolie
- 1 el geraspte gember
- 200 ml kokosmelk
- ½ limoen (sap)
- 1 limoen (schil)
- snuf zeezout
- snuf zwarte peper
- 1 handje verse koriander
- 3 stronken witlof
- 2 bloedsinaasappels
- 1 handje kalamata olijven
- 3 el plantaardige yoghurt
- 1 el siroop (ik gebruikte agave)
- 1 el limoensap
- 1 handje rozijnen
- 1 handje walnoten
- ½ el olijfolie
voor de witlofsalade met bloedsinaasappel
Bereiding
- Maak eerst de witlofsalade. Snijd het kontje van de stronken witlof zodat de blaadjes eraf komen. Herhaal tot alle blaadjes los zijn en snijd de blaadjes vervolgens in reepjes. Snijd de bloedsinaasappel in dunne plakken. Vermeng alle ingrediënten voor de salade in een kom, proef en breng eventueel verder op smaak met limoen, siroop of zout. Zet opzij.
- Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water en zet opzij.
- Snipper de ui, pers de knoflook uit, rasp de gember en snijd de chilipeper fijn. Snijd de kastanjechampignons in grove stukken en scheur de oesterzwam in repen.
- Verhit de koolzaadolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe met een klein beetje zout en bak in ongeveer 10 minuten rustig zacht. De ui mag best een beetje verkleuren, maar niet helemaal bruin worden.
- Voeg de champignons en oesterzwam toe en bak mee totdat ze hun vocht losgelaten hebben. Blijf roeren, zodat dit vocht kan verdampen.
- Voeg de gemalen koriander en komijn toe en bak een paar minuten mee. Voeg daarna ook de gember, knoflook en chilipeper toe en roer goed door.
- Schenk de kokosmelk bij de pan en roer goed door. Schraap eventuele aangekoekte restjes van de bodem los. Breng aan de kook en laat even inkoken.
- Voeg dan in kleine handjes de spinazie toe. Voeg steeds pas nieuwe spinazie toe als het vorige wat geslonken is.
- Voeg tot slot de bulgur toe en verwarm al roerend mee.
- Schep de romige bulgur met paddenstoelen en spinazie in diepe borden en garneer met verse koriander. Wij aten ernaast dus ook nog een heerlijke salade van witlof en bloedsinaasappel, maar voor minder grote eters is de bulgur echt al een volwaardig hoofdgerecht. Eet smakelijk!
Pingback:Witlof uit de oven met kruidige notenquinoa - De kleine groene keuken