V

Vegan spaghetti bolognese met ‘parmezaan’

Bovenaanzicht van een bord met vegan spaghetti bolognese met spinaziesalade en vegan parmezaanse kaas

Ik realiseer me dat een vegan spaghetti bolognese voor sommigen wellicht een beetje tegen het zere been schopt. Al helemaal als ik dan ook nog aankom met een vegan variatie op parmezaanse kaas. Ik kan alleen maar zeggen: geef het een kans. Dit is écht heel lekker.

Natuurlijk lijkt deze ‘parmezaan’ in geen velden of wegen op de parmezaanse kaas die we allemaal kennen. Maar de edelgistvlokken die erin verwerkt zitten geven het geheel een heel fijne umami smaak die fantastisch werkt als alternatief.

Vegan spaghetti bolognese met 'parmezaan'

Ingrediënten

  • 200 gr volkoren spaghetti
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 wortels
  • 1 rode paprika
  • 250 gr gekookte linzen (uitgelekt)
  • 1 rode ui
  • 300 gr kastanje champignons
  • 1 el olie om in te bakken
  • 1 el verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 el bloem
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el zoutarme sojasaus
  • voor de pastasaus
  • 1 blik gepelde tomaten, liefst San Marzano.
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl gedroogde oregano
  • flinke snuf zeezout
  • 2 teentjes knoflook
  • klein handje verse basilicumblaadjes
  • voor de ‘parmezaan’
  • 2 el rauwe cashewnoten
  • 3 el edelgistvlokken
  • snuf zeezout
  • 1 el olijfolie
  • snuf knoflookpoeder (optioneel)

Bereiding

  1. Begin met de pastasaus. Hoe langer deze op laag vuur kan pruttelen, hoe lekkerder. Snijd de knoflook fijn, kneus en scheur de basilicumblaadjes en doe alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan. Laat de tomaten zo lang mogelijk heel, zo krijgen ze de kans om lekker zoet te worden voordat we ze later kapot drukken.
  2. Dan de parmezaan. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine en maal fijn. Voeg dan rustig en gefaseerd de olie toe, totdat je de gewenste structuur hebt bereikt. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Zet opzij.
  3. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Snipper de ui. Snijd ook de champignons heel fijn, bijna zoals je ook een ui snippert. Maak de wortels schoon en snijd in plakjes, snijd de paprika in kleine blokjes en snijd de bleekselderij in dunne plakjes. Was de linzen en laat uitlekken. Snijd de oregano fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm en snijd fijn.
  5. Verhit de olie in een ruime pan. Fruit de ui totdat deze glazig is en voeg daarna de champignons en verse kruiden toe. Bak mee totdat de champignons iets geslonken zijn en voeg dan de wortel, paprika en bleekselderij toe. Wanneer de champignons hun vocht hebben losgelaten, voeg je de bloem toe. Roer goed om.
  6. Voeg de sojasaus en balsamico azijn toe en roer goed om.
  7. Druk de tomaten in de tomatensaus kapot zodat ze in grove stukken uit elkaar vallen.
  8. Voeg de linzen en tomatensaus toe aan het groentemengsel in laat alles goed doorwarmen. Als je tijd hebt en graag een nóg intensere smaak proeft, dan loont het de moeite om dit mengsel nog een half uurtje op zeer laag vuur te laten pruttelen. Wij hadden hier echter geen tijd (geduld) voor en hebben desalniettemin van een overheerlijke pasta genoten.
  9. Verdeel de pasta over de borden, schep er een flinke lepel saus over en bestrooi met wat verse vegan parmezaan. Wij aten onze vegan spaghetti bolognese met een simpele spinaziesalade. Eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *