Dit project heeft me weer eens door al m’n kookboeken doen bladeren, waardoor ik ook weer een boekje tegen kwam dat ik al heel lang heb. Het heet Share en komt van de hand van Natascha Boudewijn van Greendelicious. Er staan -je raadt het al- allemaal gerechtjes in om samen te koken en te eten. Zo ook dit recept voor zoete aardappel uit de oven. Het boek is vegetarisch, maar er staan ook veel vegan gerechtjes in. Bovendien zijn de vegetarische gerechtjes vaak ook goed aan te passen naar een plantaardige versie.
Vandaag een gerechtje met zoete aardappel en witte bonen. Heerlijk troostrijk én ook fris door de fijne tahinidressing met verse kruiden. Ik serveerde er wat pitabroodjes met groene kruidenolie bij die we nog overhadden van de geroosterde boerenkool salade. Voor ons was dit daarmee een perfect hoofdgerecht, maar je zou de zoete aardappel ook als bijgerecht kunnen serveren. In dat geval is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen.
Geroosterde zoete aardappel uit de oven
Ingrediënten
- 600 gram zoete aardappel
- 1 el olijfolie
- ½ tl kardemompoeder
- 1 pot kikkererwten of lupine bonen
- 1 tl olijfolie
- ½ tl kaneel
- 1 tl Râs al Hânout
- 1 tl gemalen koriander
- sriracha naar smaak
- 3 flinke lepels plantaardige yoghurt
- 2 el tahini
- 1 el limoensap
- 2 tenen knoflook
- 1 el verse dille
- 1 el verse koriander
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- snuf zeezout
- snuf zwarte peper
- handje verse koriander
Voor de geroosterde groenten
voor de tahinidressing
om te garneren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de zoete aardappel goed schoon, schillen hoeft niet. Snijd in grove stukken van ongeveer 75 gram per plak. Het mooist is om kleine zoete aardappeltjes te gebruiken van ongeveer 150 gram per stuk, zodat je de aardappels in de lengte kunt doorsnijden om met helften van 75 gram uit te komen. Heb je net als ik een grotere zoete aardappel? Maak dan gewoon mooie plakken 🙂
- Meng 1 eetlepel olijfolie met het kardemompoeder en smeer de plakken zoete aardappel in met het mengsel. Plaats de zoete aardappel met het grootste snijvlak omlaag in een braadslede en schuif voor 15 minuten in de oven.
- Meng ondertussen de bonen met een theelepel olijfolie, kaneel, Râs al Hânout, gemalen koriander en de sriracha. Voeg na 15 minuten toe aan de braadslede. Zorg dat de bonen goed verspreid en in een enkele laag om de zoete aardappels heen liggen. Schuif terug in de oven en laat nog eens 20 minuten garen.
- Hak voor de dressing de dille en koriander fijn. Pers de knoflook uit. Meng alle ingrediënten voor de dressing door elkaar in een kom. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper.
- Verspreid de dressing over de geroosterde groenten en garneer de zoete aardappel nog met wat verse koriander. Eet smakelijk!