Met een vegan burger kan het eigenlijk sowieso niet mis gaan wat mij betreft, die gaan er hier altijd wel in. Deze keer maakten we ze extra lekker met een tomatensalsa en avocadospread. We hadden ook nog iets te enthousiast zoete aardappels ingeslagen voor een ander gerecht, dus daar konden we nu mooi knapperige geplette zoete aardappels van maken. Om je vingers bij af te likken!
Om te voorkomen dat dit een recept zonder einde wordt, geef ik hier alleen de recepten voor de tomatensalsa, avocadospread en de geplette zoete aardappels en dus niet voor de daadwerkelijke vegan burger. Wij maakten onze burger deze keer met een mix op basis van erwteneiwit. Greenforce verkoopt deze mix in zakjes waar je met koud water in een half uurtje de lekkerste burgers van maakt. Misschien heb jij een andere favoriet of kies je ervoor om zelf een groenteburger te maken, dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Wij hadden daar vandaag geen puf meer voor en kozen dus voor deze optie.
Vegan burger met geplette zoete aardappel
Ingrediënten
- 2 hamburgerbroodjes
- 2 vegan burgers
- 250 gr rijpe tomaten
- ½ rode ui
- 1 klein teentje knoflook
- ½ limoen
- flinke bos verse koriander
- ½ kleine rode chilipeper (optioneel)
- 1 rijpe avocado
- 1½ eetlepel plantaardige yoghurt
- snuf zeezout
- 300-400 gr zoete aardappel
- 1 rode ui
- 1 el olijfolie
- ½ limoen
- snuf zeezout
- snuf versgemalen zwarte peper
- 4 el plantaardige yoghurt
- ½ tl gerookte paprikapoeder
- 2 el tahini
- 1 tl mosterd
- 25 ml appelciderazijn
- 1 el siroop (ik gebruikte agave)
- 2 el fijngesneden verse dille
- 2 el fijngesneden bosui (optioneel)
voor de tomatensalsa
voor de avocadospread
voor de geplette zoete aardappels met yoghurtsaus
Bereiding
- Breng een pan met ruim water aan de kook voor de zoete aardappels. Was de zoete aardappel. Indien je grote zoete aardappels gebruikt, snijd ze dan in grove stukken van ongeveer 50-75 gram per stuk. Kook de in stukken gesneden zoete aardappel in 18-20 minuten gaar.
- Snijd de rode ui in flinterdunne halvemaantjes. Meng met de azijn, siroop en een snuf zeezout. Zet opzij.
- Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Giet het kookvocht van de zoete aardappels uit de pan (goed afgieten) en besprenkel met olijfolie. Vermeng goed en leg de zoete aardappels daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Plet de zoete aardappels totdat de schil een beetje los komt, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas. Bestrooi met peper en zout en schuif ongeveer 20 minuten in de oven, totdat de randjes knapperig zijn.
- Meng voor de yoghurtsaus de plantaardige yoghurt, tahini, gerookte paprikapoeder, mosterd en limoensap door elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Zet opzij.
- Snijd voor de tomatensalsa de tomaten, ui, knoflook, koriander en chilipeper fijn en meng. Voeg naar smaak limoensap toe. Zet opzij.
- Haal voor de avocadospread het vruchtvlees uit de avocado en pureer met een staafmixer tot een gladde pasta. Meng met de plantaardige yoghurt en een snufje zout. Zet opzij.
- Bak de veganburgers.
- Haal de ingelegde ui uit het azijnmengsel en laat heel even uitlekken. Haal de zoete aardappels uit de oven en verdeel een paar flinke klodders van de yoghurtsaus over het geheel. Strooi ook de ingelegde ui, verse dille en bosui erover.
- Snijd de hamburgerbroodjes open en besmeer aan een kant met avocadospread en aan de andere kant met tomatensalsa. Leg de vegan burger ertussen en vouw het broodje dicht.
- Serveer met de geplette zoete aardappels en nog wat yoghurtsaus ernaast. Eet smakelijk!
Pingback:Vegan portobello burger met Aziatische twist - De kleine groene keuken