Vorige week deelde ik ook al een recept voor een vegan burger, maar ik had wéér enorm veel zin in een burger en aangezien dit exemplaar echt weer totaal anders smaakt dan de vorige vond ik dat het recept wel kon delen. De burger in dit broodje is bestaat uit een heerlijk gemarineerde portobello paddenstoel, wat ‘m lekker licht houdt.
De waarheid is dat we deze vegan portobello burger deze week niet één maar zelfs twee keer gegeten hebben. De eerste keer hadden we zo veel trek dat de burgers op waren voordat ik er een foto van kon maken. Da’s sowieso wel een uitdaging gebleken met dit project. Toen bleken ze zó ontzettend lekker te zijn dat ik besloot om ze een paar dagen later nog eens te maken, dit keer met iets meer geduld.
De combinatie van umami smaken in deze burger is echt fenomenaal. De guacamole heeft een aziatische twist door de gember en sesam; dit smaakt geweldig bij de ingelegde wortel en de pittige miso portobello’s. Probeer het en laat je verrassen!
Pittige portobello burger met aziatische guacamole en wortelsalade
Ingrediënten
- 2 hamburgerbroodjes
- 2 grote portobello paddenstoelen
- 1 el misopasta
- 1 el sriracha
- 1 el geroosterde sesamolie
- 1 grote rijpe avocado
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl rijstazijn
- 1 tl geroosterde sesamolie
- 1 snuf zout
- ½ tl geroosterde sesamzaadjes
- ½ tl shichimi togarashi (evt. vervangen met chilivlokken)
- 1 kleine winterpeen
- 1 bosui
- 1 snufje zout
- 1 el siroop (ik gebruikte agave)
- 2 el rijstazijn
- ½ tl geroosterde sesamzaadjes
voor de aziatische guacamole
voor de ingelegde wortel
Bereiding
- Meng voor de portobello marinade de miso pasta met de sriracha en 1 eetlepel geroosterde sesamolie. Smeer de portobello’s in met het mengsel en zet opzij.
- Maak dan de wortelsalade. Snijd de wortel in dunne reepjes of gebruik een spiraalsnijder om slierten te snijden. Snijd de bosui diagonaal in dunne reepjes. Vermeng de wortel en bosui met de overige ingrediënten voor de ingelegde wortel en zet opzij.
- Maak nu de gember-sesam guacamole. Prak het vruchtvlees van de avocado samen met de overige ingrediënten voor de guacamole tot een grove spread en zet opzij.
- Verhit een grillpan en smeer licht in met sesamolie. Grill de portobello’s 8-10 minuten op middelhoog vuur totdat ze zacht en mals geworden zijn.
- Snijd in de tussentijd de hamburgerbroodjes doormidden en rooster de snijzijden even kort in een droge koekenpan. Besmeer daarna beide kanten van het broodje met guacamole, dit zorgt ervoor dat de broodjes minder vocht van de burger op zullen nemen.
- Plaats de gegrilde portobello er ondersteboven op, zodat de sappen van de paddenstoel en marinade zo veel mogelijk in de portobello blijven. Schep tot slot een flinke hoeveelheid wortelsalade bovenop de portobello en plaats de bovenste helft van het broodje erop.
- Serveer bijvoorbeeld met knapperige aardappeltjes uit de oven voor een volwaardige maaltijd, of eet ‘m lekker als super de luxe lunchbroodje. Hoe dan ook, eet smakelijk!