M

Muhammara (dip van geroosterde paprika)

Zelfgemaakte muhammara van geroosterde paprika, walnoot en rode chilipeper.

In mijn eeuwige zoektocht naar lekkere, makkelijke en betaalbare vegan smeersels voor op brood of een toastje stuitte ik onlangs op dit razendsnelle recept voor muhammara. Muhammara is een spread/saus die veel gebruikt wordt in de Turkse en Arabische keuken. Het wordt gemaakt van walnoten en (in dit geval) geroosterde paprika’s. Er zijn een miljoen manieren om deze fijne spread te maken, en allemaal zijn ze de áller lekkerste. Makkelijk kiezen dus, want qua recept kun je het niet echt fout doen 😉

Ik deel vandaag een recept met je dat ik tegen kwam op het instagram account van Dokter Valentine. Valentine is leefstijl arts en expert op het gebied van plantaardige voeding. Door haar te volgen leer ik wekelijks nieuwe dingen die voor mij als planteneter erg relevant zijn. Zo deelt ze af en toe waardevolle (en wetenschappelijk onderbouwde) informatie over het belang van het wel/niet suppleren van bepaalde vitamines en mineralen én ontkracht ze zo nu en dan (wederom wetenschappelijk onderbouwd) een hardnekkig fabeltje over bepaalde aspecten van plantaardige voeding. Aanrader dus, voor wie spelenderwijs een beetje wijzer wil worden over deze onderwerpen.

Meer recepten voor vegan spreads, dips, smeersels en lekkers voor op brood? Kijk dan ook vooral eens naar deze recepten voor Vegan paté van walnoot en zongedroogde tomaat en Notenspread. Liever een overzichtje van alle smeersels die ik tot dusver maakte? Kijk dan hier!

Muhammara

Ingrediënten

  • 200 gr geroosterde paprika (uit een pot)
  • 50 gram walnoten
  • 1 teentje knoflook
  • ½ limoen
  • 1 el tomatenpuree
  • scheutje balsamico azijn
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • snuf zeezout en versgemalen zwarte peper
om te garneren
  • handje verse munt

Bereiding

  1. Verzamel alle ingrediënten behalve de limoen in een keukenmachine. Liefst eentje met een “pulse” knop, zodat je smeersel een beetje grof blijft. Knijp de limoen uit boven de rest van de ingrediënten en zet de keukenmachine aan.
  2. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  3. Blijft je smeersel erg vochtig? Voeg dan een beetje havermout toe.
  4. Et voilá! Je muhammara is klaar, eet smakelijk!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

    1. Laura-anne says:

      Ahhh goeie dankje! Ik heb de tekst aangepast, want ik heb de granaatappelpitjes uiteindelijk over de spread van cashew en linzen gegooid en niet over deze muhammara 😉
      Overigens is de granaatappel bij beide heel lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *