G

Gebakken rijst met paksoi en pinda’s

Bovenaanzicht van grote schaal met gebakken rijst met paksoi en pinda's

Dit recept voor een goed gevulde gebakken rijst is -net als de wraps met scrambled tofu die ik eerder maakte- een van de all-stars die we hebben overgehouden aan ons abonnement op de veganbox. Toen we vorig jaar overschakelden naar een plantaardig dieet waren we een tijdje lid om rustig kennis te maken met een plantaardig dieet. Dit is typisch zo’n gerechtje waar je gemakkelijk allerlei overgebleven groenten in kwijt kunt. Wij koken dit gerecht graag op doordeweekse dagen, wanneer de honger groot is en de energievoorraad iets minder.

Gebakken rijst met paksoi en pinda's

Ingrediënten

  • 340 gram zilvervliesrijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 winterpeen (of een paar kleine wortels)
  • 1 paksoi
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • handje pinda’s
  • verse koriander naar smaak
  • 2 bosuitjes
  • 1 el koolzaadolie
  • voor de pindasaus
  • 4 el lichte zoutarme sojasaus
  • 3 el pindakaas
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 2 el water

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen en zet opzij. Overgiet eventueel met koud water om sneller te laten afkoelen, laat daarna wel goed uitlekken.
  2. Pel de knoflook en schil de gember. Snijd de knoflook, gember en rode peper fijn.
  3. Maak de wortel(s) schoon en snijd in plakjes. Indien je een winterpeen gebruikt, snijd dan in halvemaantjes. Was de paksoi en snijd in plakjes. Houd het bladgroen apart. Was de bleekselderij en snijd in plakjes. Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd in dunne repen.
  4. Bereid de saus alvast voor, zodat je straks snel kunt wokken. Meng de sojasaus, pindakaas, suiker en het water met elkaar en zet opzij.
  5. Verhit een wok op hoog vuur totdat deze begint te roken. Voeg de koolzaadolie toe. Zodra de olie heet is mag de knoflook, gember en rode peper in de pan. Zet kort aan en voeg daarna direct alle andere groenten toe, behalve het bladgroen van de paksoi. Wok op hoog vuur 4-5 minuten. Voeg dan de rijst, de pindasaus en het bladgroen van de paksoi toe.
  6. Verwarm al roerend nog enkele minuten.
  7. Snijd de bosui diagonaal in ringen en hak de verse koriander grof. Dien de gebakken rijst op met pinda’s, bosui en koriander. Eet smakelijk!

Tip! Ik gebruik dit recept zelf als een soort richtlijn en waar ik eigenlijk altijd wel vanaf wijk. Zo gebruik ik regelmatig (veel) meer pindakaas dan in dit recept aangegeven wordt, als ik daar zin in heb. De bleekselderij gebruikte ik deze keer voor het eerst (lekker!) en ik heb ook wel eens broccoli gebruikt in plaats van paksoi. Kortom: pas vooral aan naar je eigen smaak en maak er iets lekkers van!

Laura-anne

Ik ben Laura-anne. Fotograaf, gek op plantaardig eten en op het ontdekken van nieuwe smaken en combinaties. Samen met Tim woon ik in een piepklein huisje (met een piepklein keukentje) vlak achter de duinen in Den Haag.

De kleine groene keuken is een project waarin ik mezelf uitdaag om een jaar lang wekelijks nieuwe recepten te proberen, te fotograferen en te delen.

In eerste instantie is dit project bedoeld als stok achter de deur voor mezelf, om een routine te hervinden die ik tijdens de coronacrisis een beetje ben kwijtgeraakt. Maar als ik jou tegelijkertijd van wat vegan inspiratie kan voorzien, dan is dat natuurlijk geweldig!

  1. Pingback:Gebakken rijst met hele broccoli (inclusief stam) - De kleine groene keuken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *